Disruptiv Teknologi

I 1989 hevdet forskerne Martin Fleischmann og Stanley Pons at de hadde oppdaget en ny og revolusjonerende energikilde; kjernefysisk fusjon ved romtemperatur, feilaktig kalt ‘Kald Fusjon’. Effekten var uten skadelig stråling eller skadelige utslipp til miljøet. Media kastet seg over saken og med brask og bram ble  ‘århundrets oppfinnelse’ annonsert over hele verden, men gleden ble kortvarig.

Det viste seg at det var vanskelig å reprodusere resultatene, noe som er en forutsetning ved alle vitenskapelige oppdagelser. Ideen om fusjon ved normale laboratorieforhold ble avvist og Fleischmann og Pons ble diskreditert. Oppdagelsen ble latterligjort og forskningen på feltet ble satt flere tiår tilbake. Det tradisjonelle vitenskapelige miljø betrakter nå dette som en patologisk vitenskap og de fleste forskere holder seg langt unna feltet. Pressen, som følte seg lurt etter først å ha slått saken stort opp er også svært tilbakeholdne med å rapportere noe som kan minne om fadesen. Martin Fleischmann døde den 3. august i år.

Imidlertid har en gruppe forskere over hele verden jobbet i det stille med ideene til Fleischmann og Pons. De har forsket på lavenergi kjernereaksjoner, nå kalt LENR, og kan nå rapportere om forbløffende resultater. Det amerikanske forsvarets etteretningstjeneste, DIA, offentliggjorde i 2009 en analyse; Technology Forecast: Worldwide Research on Low-Energy Nuclear Reactions Increasing and Gaining Acceptance. Analysen beskriver LENR som en disruptiv teknologi som kan revolusjonere energiproduksjon og –lagring.

Den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA har i år gjort tilgjengelig 2 videoer som beskriver hvor langt NASA’s forskning er kommet på dette feltet :

Flere utenlandske forskere og ingeniører hevder nå å ha utviklet teknologi basert på LENR som nærmer seg markedsintroduksjon. Jeg vil nevne to av de sterkeste kandidatene: Andrea Rossi, Leonardo Corporation : E-Cat og Brillouin Energy : Brillouin Boiler

Disruptiv teknologi, (Wikipedia):
En disruptiv innovasjon er en nyskapning som forstyrrer et eksisterende marked. Begrepet brukes i forretnings- og teknisk litteratur for å beskrive innovasjoner som forbedrer et produkt eller en tjeneste på en måte som markedet ikke forventer, vanligvis ved å senke prisen eller designe for et annet sett med forbrukere. Den disruptive innovasjonen vil som regel være enklere, billigere og mer praktisk enn de etablerte produktene i de tradisjonelle markedene.

Norsk økonomi har blitt svært avhengig av olje- og gassintekter. Verdimessig bidrar petroleumsvirksomheten med i overkant av 20% av BNP. I 2009 var det totale antallet sysselsatte tilknyttet olje- og gassvirksomheten om lag 75000.

Det sier seg selv at dersom en teknologi som LENR blir introdusert vil dette ha en negativ effekt på økonomier som baserer seg på olje og gass. Over tid, ettersom teknologien modnes, vil LENR sammen med andre fornybare energikilder overta for de fossile brenslene.

Det er derfor vi er nødt til å åpne øynene og forberede oss på at en slik forandring kan komme. Vi har nok penger på bok til å lede an i forskning og utvikling på dette feltet (LENR) og legge om vår økonomi til en mer bærekraftig modell. Skylappene må fjernes før vi blir satt helt ut på sidelinjen.

All sannhet går gjennom tre stadier; Først blir den latterliggjort, så blir den voldsomt motarbeidet, og til slutt blir den akseptert som en selvfølge.

– Arthur Schopenhauer (1788-1860)

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s